מאי 1980

ביה"ס הממלכתי ע"ש י. ישעיהו
ח ו ל ו ן

 

מסכת תמונות מחייו של ישראל ישעיהו ז"ל

 

קריין:

נציג בפניכם מסכת קצרה של תמונות ותחנות בחייו של ישראל ישעיהו, החל מילדותו בתימן וכלה בתפקידיו הרמים בארץ. תמונות אלו, הן גם ציוני דרך היסטוריים של העליות לארץ בכלל והעלייה מתימן בפרט. על כל ההתלבטויות, דרכי הקליטה וההתגברות על המכשולים, למען בנין הארץ ויישובה.

 

א.         נעימת פיוט תימני ברקע

קריין:

ישראל ישעיהו נולד בתימן בעיר המכונה סאדה, ובהיותו כבן 3 עלה עם הוריו לצנעא, בירת תימן. שם למד בישיבת "דור דעה", ובבגרותו עבד באריגה בחצרו של האימאם, המלך, יחד עם אביו ואחיו.

הלימודים בחדר נעשו בלילות. כבר ב-2.00 בלילה, נהג הנער ישראל ישעיהו, לקום משנתו ולעורר את חבריו, כדי לקיים את מצוות לימוד התורה. חלקם פחדו מן החושך והאפלה ברחובותיה הצרים של צנעא, ומפני שדים ומזיקים שונים שעלולים להסתתר אי שם וחלקם, וישראל ישעיהו בתוכם, האמינו בשמירת השם עליהם והלכו ללא פחד.

תמונת הילדים הלומדים בחדר

הילדים ידעו את מילות הכתוב מכל צידיו של הספר, משום שלעתים קרובות היה רק ספר אחד, או ספרים בודדים לכל הלומדים במעגל.

בישיבה זו למדו, בנוסף לגמרא ולמשנה, גם לימודים כלליים כמו היסטוריה, חשבון, ספרות, אסטרונומיה וכמובן עברית, ערבית ותורכית.

ישראל ישעיהו אהב מאד את הלימודים והיה תמיד המצטיין שבכולם.

 

ב.         ברקע - תיפוף תופים - שקט איטי הולך ומתגבר בהתאם לתוכן

קריין:

יהודי תימן ידעו כי חייהם בגולה ארעיים בלבד.

הם חלמו כל העת על גאולה ועליה לארץ הקודש.

ישראל ישעיהו עשה בגיל 17, ניסיון ראשון של התחמקות מבית הוריו ויציאה לדרך המובילה לגאולה, אך אביו ואחיו גילוהו בעוד מועד, רדפו אחריו, הדביקוהו באחד מן הכפרים הסמוכים והחזירוהו הביתה.

לא ארכו הימים, כאשר נחתה על יהודי תימן גזירה קשה, בה קבע המלך, האימאם, שכל ילד יתום יאוסלם בעל כורחו.

בשנת 1929 היה זה, כאשר החליטו היהודים בסודיות מוחלטת, להבריח קבוצות של יתומים מתימן לעדן שהייתה תחת שלטון הבריטים.

גם ישראל ישעיהו, שהיה אז נער בעצמו, קיבל סופית את הסכמת אביו, לקח עמו ארבעה יתומים קטנים והצטרף לשיירה.

תנועת שיירות בדרכים

הפחד היה גדול. המסע התנהל בלילה. פגעים רבים היו בדרך. שיטפונות בואדיות, נחשים בין הסלעים החשוכים ומוסלמים עוינים שעלולים לגלותם. בדרך לא דרך, עשו דרכם עם אמונה גדולה בלב והצליחו.

ישראל ישעיהו הנער, הלך יחף באותן דרכים קשות, בלילות הסוערים, כאשר הוא מוביל את ארבעת הקטנים על גבי חמור שהועמד לרשותו. אוכל לא בא אל פיו ובכל חניה שנעשתה על אם הדרך, היה מי שריחם ודאג ליתומים הקטנים, אך הוא נשאר ברעבונו ימים רבים.  

סוף סוף הגיעו לעיר המיוחלת עדן. משם, לאחר סבל וציפייה רבה ובעזרת גורמים מן הארץ, הגיעו ארצה. קבוצות העולים שבאו מתימן לראשונה, הגשימו חלום בשנת תרמ"ב, 1882.

עכשיו ב-1929, הגיע תורם של קבוצות נוספות.  

 

ג.          קריין:

בארץ הייתה באותם הימים, עבודה ערבית רבה ואיכרים ותיקים העסיקו ערבים ומעט יהודים בעבודות חקלאיות.

ברקע - שיר חלוצי ישן

גם ישראל ישעיהו נשלח מבית העולים לעבודה חקלאית בראשון לציון. עסק בעיבוד כרמים, בחפירת גומות לעצים, בשמירה ובכל עבודה שנזדמנה. כן עזר רבות בארגון מקומות עבודה לפועלים עבריים, במקום העבודה הערבית שנעשתה אז.

תנועה של עבודה חקלאית

זו הייתה התקופה, בה נזדמנו עולים מתימן ומרוסיה ומכל קצות העולם ונתקבצו יחד לתנועות נוער עם חזון לבנות את ארץ ישראל, בעבודה עברית בלבד ולהקים מדינת יהודים.

ברקע - נעימת שיר לכת ממלחמת השחרור, תנועת חיילים צועדים

השנים חלפו, ביזע רב ובארגון בלתי פוסק של תנועות הנוער, של הקמת קיבוצים ומושבים ושל הקמת צבא ישראלי חדש. העליות היו חשאיות והקשיים היו רבים.

עד אשר בשנת 1948 הוכרזה מדינת ישראל, התנהלה מלחמת השחרור והוקמה ממשלת יהודים בארץ ישראל.

שערי הארץ נפתחו לכל העולים מקצווי תבל. כך הגיע גם תורה של עליית "מרבד הקסמים", אשר חיסלה, כמעט לחלוטין, את גולת תימן.

 

ד.         ברקע - שיר תימני

ישראל ישעיהו, שהתמיד כל העת להגשים את חלומו, בעקביות ובסבלנות לאין ערוך, מבלי להירתע מסבל ומצער ומבלי לסגת לעולם, היה כבר אז איש ציבור, כאשר בראש מעייניו החברה הישראלית בכלל והעלייה מתימן בפרט. הוא יצר קשרים בארץ ומחוצה לה, נסע בראש משלחות לעדן, לארגן את אפשרות העלייה והגשמת החלום. לאחר מאבק מחתרתי בתימן, פעולה ציבורית רבה שנעשתה ע"י אישים מהארץ, הרבה ימים של סבל ומרורים, נתממש הפסוק מן התנ"ך "ואשא אתכם על כנפי נשרים". יהודי תימן אשר לא ראו מעודם מטוס בשמים, נדהמו למראה ציפור הפלאים הענקית, אשר נחתה ליד מחנה ה"גאולים" וקלטה לתוך בטנה את האנשים בקבוצות קבוצות. הכל נראה בעיניהם כקסם, כחלום שנתגשם וימות המשיח הגיעו. כך המריאו ארצה, עם ספרי התורה בידיהם וברדתם נשקו לאדמת הארץ בשפתותיהם והשירה פרצה מלבם ומפיהם.

שיר וריקוד תימני - עפ"י אהבת הדסה

 

ה.         ברקע - נעימה ישראלית

קריאת סיום:  

לימים, תוך מאבקים ונפתולים, נעשה ישראל ישעיהו, האורג הלמדן מצנעא, למנצח על אורגי המסכת של החוקים בכנסת ישראל.

לתפקיד רם זה הגיע לאחר שהחל כמדריך בנוער העובד והמשיך בידע רב ובמסירות אין קץ, לתרום בימים ובלילות, לתנועות ההתיישבותיות, להסתדרות העובדת, למפלגת העבודה, לעדה התימנית ולשימור ערכיה התרבותיים וכל תרומה תרבותית לחברה הישראלית בכללה. הוא עודד השכלה רחבה לכל דורש והקדיש עצמו, בנוסף לפעילותו הציבורית, לענייני רוח, לכתיבה וליצירה.

השמעת הקלטה מתוך דבריו

ישראל ישעיהו כיהן מן הכנסת הראשונה בישראל, יותר מ-26 שנים ברציפות כחבר כנסת, מהן שתים עשרה שנים סגן יו"ר הכנסת, שלוש שנים שר הדואר (התקשורת) וחמש שנים כיהן בפסגה הרמה, כיושב ראש הכנסת השביעית והשמינית.

ירידה של המשתתפים מעל הבמה בצורה מסודרת.

 

שירת התקווה

 

 

 

 

כל הזכויות שמורות 2008 משפחת ישעיהו